BLOG TUTOR (14) BUSINESS TUTOR (17) cerita (79) CERITA LAWAK (72) EDUCATION (66) JOBS (29) NEWS (82) Puisi (8) resepi (1) Video (4)

Saturday, February 19, 2011

Cara Nak Tukar Background image dengan ADD HTML


Harap aku sendiri suka tengok bekground baru ni. Ada warna faveret aku. Huee... Ada beberapa bakcground kesukaan lagi antara kaler hitam. Tapi, bila aku test kat blog, jiwa tak teruja pulak dah. Apa kena ni?

Sapa yang nak tukar background tu boleh lawat kat sini - PICIT

Design dia sangat cute. Kalau korang tak suka, better buat sendiri la kan. Tapi bagi yang berkenaan, senang aje cara nak upload background tu dalam blog korang. Bonus, orang tu siapkan header sekali. Korang just kena edit je ikut kesukaan.


Cara-cara:

  • Pilih satu bakcground then copy html dia kat sebelah tu.
  • dah bukak Dashboard kan? BUkan dashboard keta tu aa. Dashboard blog tau. Then, klik DESIGN.
     
  •  Pastu, klik Page Element. Then, klik ADD GADGET dan sila pilih ADD HTML.
     
  • Paste kan code html yang dicopy ke dalam kotak ADD HTML tu. Then, SAVE.
     
  • Cuba refresh blog. Tengok jadi apa.


Kalau cam huduh sikit rupanya... harus diingatkan bahawa:

  • Kalau pakai BLOGGER TEMPLATE Design, kod ni ngam untuk template bernama Picture Window (blue), Awesome Inc atau Travel. Yang lain , tak ngam. 
  • Kalau masih pakai OLD BLOGGER TEMPLATE, pakai MINIMA White.
  • Clearkan sebarang kod html background lain. Nanti clash ngan kod baru pulak. Dah jadi kilometer kalala pulak bahasa html dia kang, pastu kuar la gambo ntah pape.
  • Sila bukak mata beso-beso sikit, tengok background untuk 2 column ke 3 column. Ejas ikut layout yg anda suka. Kalau yang 2 column punya layout takleh la pakai bakcground 3 column. Tak match. Sila sedar diri semasa mencantikkan blog anda. 
  • Korang boleh ejas tulisan dan segala ape pun kat bahagian template designer tu. Nak tukar tulisan, kaler tulisan apa segala, klik ADVANCE. 

Cara ni lebih senang dari download the whole template then upload masuk blog korang. Selalunya nanti akan effect Nuffnang. Pastu, takleh edit ikut cara kita. MENYAMPAH! Kalau pakai cara yang aku ajar kat atas tu, korang dah takyah setting Nuffnang balik, dia memang ada je kat situ. 
Untuk Header

  •  Klik gambo header tu dan SAVE.
  • Bukak le PAINT atau Photoscape, edit gambo ikut suka.
  • Size header untuk 2 column ialah 660px manakala saiz header untuk 3 column ialah 940px. Selalu kalu photoscape dia dah otometik set dah kalau ko taruk 660 nanti tingginya dia ejas snri.
  • Pastu habih suma, klik SAVE.
  • Pi kat DASHBOARD blog, klik DESIGN - PAGE ELEMENT then klik Header kat atas tu.
  • Upload gambo kat situ dengan mengklik BROWSE dahulu diikuti dengan search file yang ada save gambo header tadi.
  • Pastu, dah kuar gambo , save ek. 
  • Cube tgk jadi tak.

Kalau tak jadi, sila kontek aku di ruangan komen. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...