Sunday, May 15, 2011

Ucapan Hari Guru Dariku...


Salam, beberapa hari lagi untuk sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan pada 16 Mei 2011 ini, kali ini Negeri Sarawak akan menjadi tuan rumah, cikgu-cikgu mesti tak sabar nak tuggu hari tersebut kan, yang pastinya sambutan hari guru adalah hari yang paling dinanti dan disukai oleh Guru mahupun pelajar. Tahun ini Tema hari guru 2011 adalah “Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara”. Psstt!! Mesti laku Kad Ucapan Hari Guru nie, hehehe..

So agaknya apa hadiah hari guru yang bakal menjadi sambutan yea?, zaman sekolah-sekolah dulu memang Kad Ucapan Hari Guru tak pernah tinggal, siap buat sendiri lagi tu, bangga sangat dapat buatkan Cikgu Kad Hari Guru, dan semestinya akan memberikan bunga ros merah, yang di beli pada hari sambutan hari guru tersebut.

hiks, dah 16 tahun meninggalkan zaman persekolahan tapi kenangan tu tetap indah, mengingatkan barisan guru-guru yang banyak berjasa, guru disiplin yang garang tapi baik hati, gelagat rakan-rakan semasa disekolah..arggghh!! ku rindu masa-masa dahulu.

Pengorbanan seorang guru amat besar nilainya, teruskan mendidik anak bangsa, jangan pernah jemu, kuatkan hati dan tabahkan hati dalam mendidik anak di arus moden ini, sudah tentu pelbagai ragam warna warni yang lebih mencabar dihadapi, moga guru-guru semua terus sukses membimbing anak bangsa.

Moga Tema Hari Guru tahun 2011 ini dapat dicapai selaras dengan perkembangan transformasi semasa iaitu ”Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara”


Lagu Hari Guru

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua
Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Lagu & Lirik : Hashim Ahmad
Melihatkan dan menghayati bait lirik lagu diatas, pastinya ramai guru dan bekas guru-guru akan menitikkan air mata.

**Selamat menyambut hari guru juga buat rakan-rakan blogger yang bergelar guru**


»» Readmore

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT


KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

 
KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.

 
KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

 
KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.

 
KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

 
KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

 
KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

 
KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.
»» Readmore

utk renungan bersame......


Orang kata aku lahir dari perut mak.. 
(bukan org kata...memang betul) 

Bila dahaga, yang susukan aku....mak 
Bila lapar, yang suapkan aku....mak 
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .mak 
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak 
Bila bangun tidur, aku cari....mak 
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak 
Bila nak bermanja, aku dekati....mak 
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak 
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak 
Bila nakal, yang memarahi aku....mak 
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak 
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak 
Bila takut, yang tenangkan aku....mak 
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak 
Aku selalu teringatkan ....mak 
Bila sedih, aku mesti talipon....mak 
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak 
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak 
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! " 
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak 
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak 
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak 
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak 
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak 
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak 
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak 
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak 
Yang selalu berleter kat aku...mak 
Yang selalu puji aku....mak 
Yang selalu nasihat aku....mak 
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak 
Aku ada pasangan hidup sendiri.... 

Bila seronok, aku cari....pasanganku 
Bila sedih, aku cari....mak 

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku 
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak 

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku 
Bila berduka, aku peluk erat....emakku 

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku 
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak 

Selalu.. aku ingat pasanganku 
Selalu.. mak ingat kat aku 

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku 
Entah bila... aku nak talipon mak 

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku 
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak 
Renungkan: 
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? 
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". 
Berderai air mata jika kita mendengarnya........ 

Tapi kalau mak sudah tiada.......... 
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT.... 

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.... 
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... 
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... 
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya..... 

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... 
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu: 
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00 
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama. 
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, 
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

»» Readmore

Saturday, May 14, 2011

Earning Pertama Dari Nuffnang Grapevine

Salam semua,
Perggg macam ketagih pulak sehari tak update entri ni dek gara-gara pihak blogspot buat maintenance 2 hari ni.. mana tidaknya rata-rata semua blog kekal dengan entri 2 hari lepas je.
Oklah aku nak kongsi sikit cerita pasal Nuffnang Grapevine, entri sebelum ni aku pernah cerita pasal “ Jana Pendapatan Baru Dari Nuffnang Grapevine ” yang mana aku sendiri pon tak faham masa tu apa fungsi   Nuffnang Grapevine ni.. tapi setelah aku cuba selongkar hari ini.. akhirnya aku jumpa dah cara macam mana nak jana pendapatan dari Nuffnang Grapevine ni
Nuffnang Grapevine campaign 1
Langkah yang perlu korang buat untuk jana pendapatan ni adalah :
-   Masuk ke dalam Nuffnang Grapevine atau bila mana korang ternampak iklan seperti diatas
- Klik mana-mana platform yang korang suka untuk promotekan kempen tersebut seperti facebook, twitter, msn, email.
-  Jika ingin menggunakan platform selain dari yang 4 diatas korang boleh klik pada SHARE untuk menyalin link yang akan diberikan untuk dikongsikan kepada rakan-rakan korang semua.
Bagaimana pula untuk menebus hasil pendapatan korang?
-  Caranya mudah dengan hanya memasukkan email didalam ruangan “Enter Email” dan pendapatan boleh disemak didalam akaun Churp-Churp korang pada bahagian “Grapevine [history]” seperti dibawah.
- Jika korang belum daftar dengan ChurpChurp korang boleh Daftar Sekarang
Nuffnang Grapevine earning
Jika kempen yang disebarkan kepada rakan-rakan korang tadi tu berjaya mendapat Unik klik maka hasil Unik klik akan dikreditkan terus dalam akaun ChurpChurp seperti dibawah ini.
Campaing 
Grapevine
Tapi korang kena ingat jangan cuba melakukan penipuan klik dan setiap unik klik kempen iklan tersebut ini kerana kempen tersebut dipantau oleh pihak admin ChurpChurp & Nuffnang.
** Korang kena ingat tiada jalan mudah untuk menjana pendapatan samping kecuali dengan usaha sendiri.. Rezeki takkan datang bergolek jika tidak dicari.
»» Readmore

Thursday, May 5, 2011

Pesanan Seorang Ibu..


Ibu berkata: ~
"Saya belum menemukan entri dalam Islam yang membolehkan apa yang anda lakukan saat ini saya miliki. Tidak mendengar darisiapa pun bahawa cinta sebelum berkahwin dibenarkan Tapi aku tahu tidak ada hubungan antara lelaki dan wanita kecuali apa yang sangat penting dan rasmi antara mereka. "

"Jadi, mungkin saya tahu seperti apa hubungan anda mengalamisekarang dan saya ingin mendengarnya dari mulut anda bahawa undang-undang dalam apa yang anda telah belajar sampai sekarang."

"Bukan sebuah frasa tunggal, atau sebuah kata."

"Sayang saya, jika anda ingin membina keluarga, satu setia, anda tidak pernah dapat membina pada apa yang Allah telah menyatakan sebagai salah dan terbukti palsu dengan cara Rasulullah saw telah mengajar kita.Sebuah keluarga bahagia dan diberkati datang dari Allah,. Dan Anda bahkan tidak punya apa-apa untuk mempertahankannya sebagai diberkati jika langkah pertama yang anda buat adalah dengan masuk ke apa yang Dia telah dilarang. "

"Anda tidak boleh mempunyai keluarga bahagia jika Allah tidak membantu anda begitu, dan anda harus tahu dalam setiap keluarga yang berdiri hingga ke hari mereka mati, mereka telah Allah di pihak mereka. anda tidak boleh mengharapkan Dia untuk membantu anda jika anda melakukan langkah salah dari awal. "


»» Readmore

Tuesday, May 3, 2011

Padankan Cinta mengikut Bintang Anda...


Apakah bintang anda? Zodiac lah tu...signs...horoscope...THEN, apakah bintang pasangan anda? Mungkin bagi you all ianya tidak penting. Tetapi at least, secara asasnya setiap orang akan mengikut nature simbol bintangnya yang hampir sama, cuma yang membezakan adalah cara seseorang dibesarkan!

NAMUN, kesesuaian dengan pasangan anda adalah PENTING right? So, salah satu basic untuk mencari kesesuaian itu, anda bolehlah berpandukan kepada, nature seseorang...mungkin dia cukup sesuai atau tidak dengan anda. How to know that??...Melalui bintang!

Dengan mengetahui kesesuaian bintang anda dengan pasangan anda terlebih dahulu sebelum meneruskan perhubungan, sudah pastinya dapat membantu. Namun, sekiranya anda sudah dimiliki...bintang anda dengan pasangan anda tidak ada penyesuaian di sini, tiada jalan lain melainkan,

"If you love...you have to work it out, understand and try to accept!"

Aquarius
January 21 - February 20
Paling sesuai : Gemini
Boleh menjadi baik : Libra, Pisces, Aries, Sagittarius, Capricorn
Paling tidak sesuai : Taurus, Leo, Scorpio

Pisces
February 21 - March 20
Paling sesuai : Cancer, Scorpio, Pisces
Boleh menjadi baik : Aries, Taurus, Capricorn, Aquarius
Paling tidak sesuai : Gemini, Virgo, Sagittarius

Aries
March 21 - April 20
Paling sesuai : Leo
Boleh menjadi baik : Sagittarius
Paling tidak sesuai : Cancer, Libra, Capricorn, Aries

Taurus
April 21 - May 20
Paling sesuai : Capricorn
Boleh menjadi baik : Taurus
Paling tidak sesuai : Aquarius, Leo, Scorpio

Gemini
May 21 - June 20
Paling sesuai : Libra atau Aquarius
Boleh menjadi baik : Cancer
Paling tidak sesuai : Virgo, Sagittarius, Pisces

Cancer
June 21 - July 20
Paling sesuai : Scorpio atau Pisces
Boleh menjadi baik : Leo atau Virgo
Paling tidak sesuai : Libra, Capricorn, Aries, Cancer

Leo
July 21 - August 20
Paling sesuai : Aries
Boleh menjadi baik : Sagitarius, Capricorn atau Virgo
Paling tidak sesuai : Scorpio, Aquarius, Taurus

Virgo
August 21 - September 20
Paling sesuai : Virgo atau Capricorn
Boleh menjadi baik : Libra, Scorpio, Cancer, Leo
Paling tidak sesuai : Sagittarius, Pisces, Gemini

Libra
September 21 - October 20
Paling sesuai : Gemini
Boleh menjadi baik : Libra, Scorpio, Sagittarius, Leo, Virgo
Paling tidak sesuai : Capricorn, Aries, Cancer

Scorpio
October 21 - November 20
Paling sesuai : Pisces atau Cancer
Boleh menjadi baik : Capricorn, Virgo, Libra
Paling tidak sesuai : Aquarius, Taurus, Leo, Scorpio

Sagittarius
November 21 - December 20
Paling sesuai : Aries atau Leo
Boleh menjadi baik : Capricorn, Aquarius, Libra, Scorpio
Paling tidak sesuai : Pisces, Gemini, Virgo

Capricorn
December 21 - January 20
Paling sesuai : Taurus
Boleh menjadi baik : Aquarius, Virgo, Pisces, Scorpio, Sagittarius
Paling tidak sesuai : Aries, Cancer, Libra

So, happy hunting! 

»» Readmore

Monday, May 2, 2011

LATEST---> Simpack x2 dan kolony celcom..!!!!!!!

Mula-mula nak cerita pasal simpack baru dari celcom, kadar dia amat berbaloi-baloi hanya 28sen untuk 10minit. Tapi kalau call 2 saat pun kira 28sen juga la. Macam mana pun masih boleh dikatakan murah dan jimat, mana taknya dulu celcom hanya ada 8kenalan/15kenalan atau teman 20 untuk mendapat kadar sms 1sen. Tapi dengan simpack X2 sms ke semua nombor celcom adalah 1 sen sahaja dan 5sen ke nombor lain, takpayah penat2 register senarai nombor dalam kenalan.

Tapi bagaimana pula yang guna PLAN lama, rugila..jangan risau anda boleh tukar ke plan baru ini dengan menghantar sms MIG X2 ke 28882, rm5 akan ditolak dari akaun anda.

Hadiah harijadi? Maaf untuk plan ini tiada hadiah harijadi. Fikir-fikir balik masa dapat hadiah harijadi call percuma ke senarai no rakan, tak pernah buat call pun, tiada yang perlu diwaktu berkenaan. So lebih jimat ambil penjimatan hari-hari.

Tambah pula ada KOLONY fuhh.


Untuk daftar Kolony

Taip Kolony (nickname) hantar ke 25333. Gantikan nickname tu dengan nama kegemaran anda seperti tenuk ke, cipan ke atau apa-apa aje lah. Dah daftar dapat 500 koinz percuma.

Apa yang bestnya? anda boleh menghantar sms ke semua senarai kawan anda yang telah di ADD hanya dengan 10koinz sahaja (macam tulis di wall facebook). Kalau ada 100 kenalan pun hanya dengan 10 koinz. Tapi anda perlu ADD mereka dahulu. Contoh hantar sms ke semua taip kbomm Jemputan ke kenduri kahwin nenek aku pada hari esok. hantar ke 25333. Jadi semua dalam "friend list" anda akan terimanya serentak.

Lain-lain arahan untuk Kolony seperti dibawah.


Macam mana nak tambah Koinz ? Kepada Pengguna simpack x2, sekali hingga 5 kali call keluar sehari anda akan dapat 10 koinz. 6 atau lebih call sehari anda akan dapat 20koinz.

Bagaimana dengan pengguna simpack PLAN lain, apa yang boleh anda lakukan

1. Tukar plan ke X2 caranya taip MIG X2 hantar ke 28882, rm5 akan dikenakan.

ATAU

2. Beli koinz . 10koinz = RM0.30 / 50 koinz = RM1.50 / 100koinz = RM3.00

ATAU

Bodek member yang ada koinz banyak, coz Koinz boleh dipindah milik/transfer

Adik abang ini  KOLONY ye bukan KRONI..wakaka

»» Readmore
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...