Tuesday, January 25, 2011

Pemotong khusus mudah laras elak jari bayi terluka


KUKU jemari tangan dan kaki bayi, kecil dan lembut. Jika tersalah potong atau terpotong banyak daripada biasa, ia boleh meninggalkan luka. Biar pun luka itu mungkin kecil, kalau sudah namanya bayi, pasti timbul rasa kasihan melihatnya menahan sakit.

Ada ibu yang mengambil inisiatif memotong atau merapi jemari kecil pada waktu anak sedang enak diulit mimpi. Tidak kurang juga yang membiarkan kuku lembut itu memanjang dan ‘terpotong’ sendiri apabila lama dibiarkan dalam sarung tangan dan kaki.
Tetapi usah lupa, kuku yang semakin panjang itu kadangkala boleh melukakan kulit lembutnya jika ia terkena mukanya apabila dimandikan.
Kesukaran ini mungkin kerana pemotong kuku yang digunakan tidak sesuai dengan bayi. Merapikan kuku si kecil anda, Bumble Bee tampil dengan pemotong kuku khusus untuk jemari kecilnya.

Bezanya dengan pemotong kuku dewasa, ia dicipta khas sesuai dengan kuku kecil si comel. Tahap pemotongannya tidak terlalu dalam atau besar hingga menyebabkan jemari bayi luka dan berdarah. Bentuknya mudah laras menjadikan anda tidak sukar memotong kuku jari tangan atau kakinya.

Selain memotong, ia turut hadir bersama pengasah supaya jemari kecil anak anda, cantik dan bersih. Terdapat dalam dua warna popular, biru dan merah jambu.
»» Readmore

sebuah kisah tentang cinta

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.

3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih...lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.

"Mengapa?"Dia bertanya dengan nada terkejut.
"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan." Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya. "Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?" Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?"


Dia termenung dan akhirnya berkata, "Abang akan memberikan jawapannya esok." Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...

'Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya." Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

"Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut."

"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang." "Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."

"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu."

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."

"Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti."

"Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti."

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

"Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti." "Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku...biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia." Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam 'kewujudan' yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam 'kewujudan' yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.
»» Readmore

Seseorang Untuk Dicintai

Kau hadir dalam hidupku
Kau membebaskan aku dari mentera kesedihan
Yang melingkari hidupku
Entah apa silapku kau menolak aku ke tepi
Hati yang pernah kau patahkan dulu
Itulah hatiku
Aku sentiasa yakin dan pasti
Tanpamu disisi hidupku tak bererti...

Dengarlah jeritan kesunyian hatiku
Yang kecewa denganmu
Aku tak inginkan dirimu lagi
Lihatlah kekosongan hatiku
Tiada lagi tempat dihatiku untukmu
Tapi..
Itu yang ku katakan dulu
Sewaktu kau tinggalkan aku dan dilukaimu

Akhirnya aku mengerti dan pasti
Aku jumpa dengan apa yang aku cari
Seseorang untuk dicintai
Untuk berpaut
Untuk menjadi inspirasiku
Seseorang untuk di belai dan
Untuk ku hargainya dalam hidupku...

Kerana kau telah pergi
Aku pernah hilang rasa ingin hidup lagi
Sampai saat itu
Aku tahu segalanya tentang hidupku
Aku tertanya-tanya pada diriku sendiri
Bagaimana untuk kembalikan dirimu dalam hidupku
Kerana dirimu...
Yang membuat aku tersenyum hari ini..
»» Readmore

Lelaki Berpandangan dan Berfikiran Jauh

Sudah lama saya tidak menulis artikel di Tentang Cinta ini. Selalunya saya hanya postkan artikel-artikel yang dikirimkan oleh peminat-peminat Tentang Cinta sahaja. Jadi, untuk entri kali ini saya ingin berkongsikan pula dengan anda mengenai topik lelaki yang berpandangan dan berfikiran jauh.

Bagi yang perempuan, tahukah anda, bukan senang untuk menjadi seorang lelaki? Macam-macam perkara yang perlu difikirkan apabila anda adalah seorang lelaki. Lagi-lagi apabila usia anda meningkat dewasa dan tiba masa untuk mendirikan rumahtangga. Bermacam-macam perkara yang anda perlu anda fikirkan dan rancang supaya segalanya berjalan dengan lancar.

Sebagai contoh, untuk mengahwini seorang perempuan tidaklah mudah seperti yang disangka. Pelbagai perkara perlu dititikberatkan. Bermacam-macam perkara yang perlu seorang lelaki ambil perhatian seperti, adakah duit hantaran mencukupi? Adakah sudah memiliki rumah tempat tinggal? Bagaimana pula apabila sudah mempunyai anak nanti? Adakah terdapat sekolah yang berdekatan dengan rumah? Bagaimana pula dari segi keselamtan di kawasan perumahan? Adakah ianya selamat di situ? Adakah gaji yang diterima setiap bulan dapat menanggung kos sara hidup apabila sudah berkeluarga? Bermacam-macam perkara perlu difikirkan oleh seorang lelaki.

Ada seorang rakan saya, perempuan, yang rasa sangat pelik dengan diri saya ini. Dia kata, saya ini fikir terlampau jauh sangat. Ye la, mana tak nye, kita perlulah merancang dan mengatur segala-galanya kerana lelaki merupakan ketua keluarga. Kalau ketua keluarga tidak pandai merangcang, porak perandalah jadinya.


Tetapi, segalanya hanyalah pandangan dari diri saya sendiri. Setiap orang mempunyai persepi yang berbeza. Namun begitu, bagi saya, memang patut seorang lelaki itu perlu berpandangan dan berfikiran jauh supaya bukan sahaja kita nampak lebih matang malah lebih memudahkan kita menangani masalah yang akan datang.

So kepada yang perempuan, adakah korang pun turut berpandangan dan berfikiran jauh? Ha...jawab... ;))
»» Readmore

Menjaga Cinta


semua sudah mempunyai kekasih atau bahkan istri?hal pertama apakah yang anda lakukan!mungkin jawapan dari semua orang hampir sama yaitu”menjaga cinta”.tujuannya supaya hidup tenang,bebas dari gosip,terhindar dari faktor punca perceraian.tentunya bukan perkara mudah untuk melaksanakan hal tersebut,kepercayaan dan kerja keras yang tinggi di perlukan.masing-masing pihak juga diharusakan untuk memegang komitmen.

Harus diingat pula,mencintai /mengatakan “KATA CINTA“memang sangat mudah”tapi mempertahankan keutuhan cinta itu yang sulit.makanya penting bagi setiap pasangan untuk selalu memupuk perasaan cintanya dan selalu memegang teguh komitmen awal.komunikasi adalah kunci utamanya,Dengan komunikasi yang baik akan memberikan hasil yang bagus,tidak ada kesalah pahaman,dengan komunikasi pula manusia bisa saling mengerti,memahami,satu sama lain”Nah bagi kalian-kalian semua semua hal-hal yang anda pikir itu salah,sangat mustahil,dan mungkin kekasih kamu tidak bisa menerima kamu”belum tentu itu semua bener”makanya semua itu dikeluarkan unek- uneknya agar para pasangan masing-masing bisa mengetahui apa yang ada di jalan pikiran anda.Suatu pemaparan kata dan penjelasan mengenai apa yang diinginkan bertujuan untuk mengetahui seberapa besar rasa pengertian kasih kepada kita mungkin harus dicuba.Untuk melihat seberapa besar nilai pengertian doi dimata kamu.kalau pengertian saja sudah memadai untuk memulai hubungan yang serius sudah pasti Ok,tapi kalau sebaliknya bagaimana??????
 

Kemesraan juga mendukung untuk menjaga cinta pasangan agar di cap sebagai pasangan terharmonis dan penuh cinta.Pasti semua orang menginginkan hal itu.Kemesraan itu tumbuh dari lubuk hati,atas dasar cinta dan sayang timbul pula rasa mesra,bukan mesra atas dasar buat-buat,(seperti kalangan selebriti),di depan kamera aja mereka kelihatan romantis dan gayanya menjadi Icon pasangan top.nah,untuk hal ini jangan ditiru.semua itu dilakukan atas dasar keinginan sendiri bukan rasa tuntutan,mesra bisa dilakukan misalnya,memegang tangan si kekasih,memegang tangan kekasih sewaktu berjalan,selalu bertanya apakah kekasih kenyang,sudah makan,haus,lapar...bukan mesra yang berniat menunjukkan kepada umum agar terlihat Ok selalu.

Sikap mesra yang dimunculkan secara alami dan tidak dibuat atas dasar Pamer.’saling memiliki saling mencintai satu sama lain dan berpikir pasangan anda adalah yang terbaik,jikalau anda merasa kurang terhadap pasangan anda,mungkin anda belum tulus memberikan cinta anda semua kepada
kekasih.biasanya keretakan sebuah hubungan karana menganggap pasangan masih kurang misal dari segi fisik,smart,kasih sayang dll.jika anda pasangan yang baik kesempurnaan manusia itu tiada bandingan,mungkin kelebihan yang dia miliki boleh menutupi kekurangan itu.Berpikir kedepan melihat tipe yang sempurna itu mustahil.so terimalah keadaan si kekasih dengan iklas dan rasa syukur.

Untuk membiasakan agar bisa menjadi pasangan yang harmonis,tidak salahnya jika perasaan cinta itu diciptakan sehari-hari dimulai dengan hal-hal kecil.kesibukan bukan hambatan untuk tidak boleh berkomunikasi atau mengingat pasangan.kemana Melangkah baiknya untuk selalu ingat kekasih”.kalau anda sudah berkahwin, maka setiap kali pulang kerumah boleh melihat pasangan anda,tapi kalau pasangan berada jauh dari pandangan.jawabnya,sekedar sms atau buka laptop kalian dan segera online-online di YM.jangan sampai bosan dan tidak menberi perhatian’ingat itu”.bosan adalah hal remah tapi boleh menjadi besar.Planning pembagian waktu harus ada di jadualkan,harus tau mana untuk keluarga,pribadi,pacar/pasangan dan kerja,meng"Efektif "kan waktu untuk kebahagiaan walau sedikit.

tidak mustahil konflik dalam perhubungan dan rumah tangga pasti terjadi,Agar konflik tidak menjadi besar ,ada baiknya jika tidak dipendam.jika masalah kecil anggap saja tidak ada.jika masalah besar anggaplah sebagai masalah kecil.Asas rumah tangga/pacaran adalah rasa saling percaya,mencuba saling menghormati,menghargai,dan memberikan privasi.jika hal tersebut dilakukan mungkin semuanya akan aman,sebenarnya kunci utama adalah saling bertolak ansur,jika anda berkeluarga pastinya tau tugas suami/istri,jika anda sebagai
kekasih pasti tau apa yang seharusnya dilakukan.

oke semuanya bergantung kepada sikap masing-masing terus menjaga dan menjaga,perbaiki yang kurang.supaya menjadi pasangan yang menjadi harapan dunia akhirat.
»» Readmore

Sebuah Kisah dan Cerita Mengenai Cinta Sejati Seorang Istri

Alkisah di sebuah rumah mewah yang terletak dipinggiran sebuah kota, hiduplah sepasang suami istri. Dari sekilas orang yang memandang, mereka adalah pasangan yang sangat harmonis. Para tetangganya pun tahu bagaimana usaha mereka dalam meraih kehidupan mapan yang seperti saat ini. Sayang, pasangan itu belum lengkap. Dalam kurun waktu sepuluh tahun pernikahan mereka, pasangan itu belum juga dikaruniai seorang anak pun yang mereka harapkan.  
Karenanya walaupun masih saling mencinta, si suami berkeinginan menceraikan istrinya karena dianggap tak mampu memberikan keturunan sebagai penerus generasinya. Setelah melalui perdebatan sengit, dengan sedih dan duka yang mendalam, si istri akhirnya menyerah pada keputusan suaminya untuk tetap bercerai.

Dengan perasaan tidak menentu, suami istri itu menyampaikan rencana perceraian kepada orang tua mereka. Meskipun orang tua mereka tidak setuju, tapi tampaknya keputusan bulat sudah diambil si suami. Setelah berbincang-bincang cukup lama dan alot, kedua orang tua pasangan itu dengan berat hati menyetujui perceraian tersebut. Tetapi, mereka mengajukan syarat, yakni agar perceraian pasangan suami istri itu diselenggarakan dalam sebuah sebuah pesta yang sama besarnya seperti pesta saat mereka menikah dulu.

 

Agar tidak mengecewakan kedua orang tuanya, maka persyaratan mengadakan pesta perceraian itu pun disetujui. Beberapa hari kemudian, pesta diselenggarakan. Sungguh, itu merupakan pesta yang tidak membahagiakan bagi siapa saja yang hadir dalam pesta itu. Si suami tampak tertekan dan terus meminum arak sampai mabuk dan sempoyongan. Sementara sang istri tampak terus melamun dan sesekali mengusap air matanya di pipinya. Di sela mabuknya si suami berkata lantang, “Istriku, saat kau pergi nanti. semua barang berharga atau apapun yang kamu suka dan kamu sayangi, Ambillah dan Bawalah !!“. Setelah berkata seperti itu, tak lama kemudian ia semakin mabuk dan akhirnya tak sadarkan diri.

Keesokan harinya, setelah pesta usai, si suami terbangun dari tidur dengan kepala berdenyut-denyut. Dia merasa tidak mengenali keadaan disekelilingnya selain sosok yang sudah dikenalnya bertahun-tahun yaitu sang istri yang ia cintai. Maka, dia pun bertanya “Ada dimakah aku ? Kenapa ini bukan di kamar kita ? Apakah aku masih mabuk dan bermimpi ? tolong jelaskan.”

Si istri menatap penuh cinta pada suaminya dengan mata berkaca-kaca dan menjawab, “Suamiku, ini karena dirumah orang tuaku. Kemaren kau bilang didepan semua orang bahwa engkau berkata kepadaku, bahwa aku boleh membawa apa saja yang aku mau dan aku sayangi. Di dunia ini tidak ada satu barang yang berharga dan aku cintai dengan sepenuh hati selain kamu. karena itu kamu sekarang kubawa serta ke rumah orang tuaku. Ingat, kamu sudah berjanji dalam pesta itu.”

Dengan perasaan terkejut setelah sesaat tersadar, si suami bangun dan memeluk istrinya, “Maafkan aku Istriku, aku sungguh bodoh dan tidak menyadari bahwa dalamnya cintamu padaku. Walaupun aku telah menyakitimu, dan berniat menceraikanmu, tetapi engkau masih mau membawa serta diriku bersamamu dalam keadaan apapun“.

Akhirnya kedua suami istri ini ini berpelukan dan saling bertangisan. Mereka akhirnya mengikat janji akan tetap saling mencintai hingga ajal memisahkannya.

Dalam Kisah diatas dapat kita petik makna bahwa :

Saat sebuah pernikahan dimulai, bukanlah hanya bertujuan menghasilkan keturunan, meski diakui mendapatkan buah hati adalah dambaan setiap pasangan suami istri. Tapi sebenarnya masih banyak hal lain yang juga perlu diselami dalam hidup berumah tangga.

 

Untuk itu rasanya kita perlu menyegarkan kembali tujuan kita dalam menikah yaitu peneguhan janji sepasang suami istri untuk saling mencintai, saling menjaga baik dalam keadaan suka dan duka. Melalui kesadaran tersebut, apapun kondisi rumah tangga yang kita jalani akan menemukan suatu solusi. Sebab proses menemukan solusi dengan berlandaskan kasih sayang ketika menghadapi sebuah masalah sebenarnya merupakan salah satu kunci keharmonisan rumah tangga. Harta dalam rumah tangga bukanlah terletak dari banyaknya tumpukan materi dan harta yang dimiliku suatu keluarga, namun dari rasa kasih sayang dan cinta pasangan suami istri yang terdapat dalam keluarga tersebut.
»» Readmore

Bukti Cinta Sejati

Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. 

Lelaki itu selalu berkata, "Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat." Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. 

Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.

Kekasihnya bertanya, "Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?" Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. "Tolong jaga mata saya baik-baik..."
»» Readmore

cara menambahkan status yahoo mesengger di blog

Cara menampilkan status yahoo messenger di halaman web/blog. jadi kalau ada yang buka web/blog kamu, mereka akan tau, kamu sedang online @pn tidak di yahoo messenger.
Kode yang harus kamu pasang ke web/blog kamu adalah:

<a href="ymsgr:sendIM?silverain.wordpress.com">
<img border=0 src="http://opi.yahoo.com/online?u=silverain.wordpress.com&amp;m=g&amp;t=1" /> </a>

Silahkan ganti silverain.wordpress.com dengan id yahoo kamu, kode angka t=1 menunjukkan variasi gambar yang bisa kamu pilih,  mulai dari angka 0 sampai 16.
Contoh:
Untuk pengguna blogger, kalo kamu ingin menambahkan status tersebut di sidebar, gunakan add page element, kemudian pilih HTML/Javascript.
»» Readmore

Cara Mempercantik dan Menghias BLOG

Blog kita akan terasa lebih cantik apabila di isi dengan berbagai hiasan seperti jam, buku tamu, yahoo emotion, tukaran link, beberapa logo, dan juga lain2 sebagainya. sebetulnya hiasan ini bisa kita dapatkan dengan cara mudah karena hiasan ini sebetulnya free, jadi apabila anda melihat blog yang ada hiasan seperti jam atau lain2 anda tinggal menklik saja hiasan itu maka kita akan dibawa ke web penyedia hiasan itu. tapi sebelum kita mengambil hiasan itu sudah pasti terlebih dahulu kita harus melakukan registration.
Untuk masalah hiasan saya akan memberikan beberapa contoh saja. karena saya yakin yang lainnya anda pasti akan bisa setelah mempelajari dikit demi sedikit tentang kode HTML yang ada dari hiasan itu.

Memberikan Hiasan Jam pada Blog kita. caranya adalah :
 1. Silahkan klik link berikut –> http://www.clocklink.com
 2. Jika sudah berada pada situs tersebut, pilih menu Gallery pada sebelah kiri homepage clocklink (atau klik world clock untuk hiasan jam dengan tampilan peta dunia).
 3. Pada menu Gallery silahkan anda melihat-lihat dulu model dari jam yang tersedia, iaitu mulai dari Analog, Animal, Animation, dll
 4. Jika rasa sudah menemui model jam yang anda sukai, klik tulisan View HTML tag yang berada di bawah jam yang anda sukai tadi
 5. Klik butang yang bertuliskan Accept
 6. Pilih waktu yang sesuai dengan tempat anda di samping tulisan TimeZone. Contoh : untuk indonesia bagian barat pilih GMT +7:00
 7. Set ukuran jam yang anda sukai di samping tulisan size
 8. Copy kod HTML yang di berikan pada notepad
 9. Paste kod HTML yang di copy tadi pada tempat yang anda inginkan
 10. Selesai
Memasang Buku Tamu pada Blog :
 1. Daftar terlebih dahulu di www.shoutmix.com
 2. Setelah daftar pada kolom yang berjudul style, klik menu appearance
 3. Silahkan klik menu pulldown di samping tulisan Load From Preset untuk mengatur tampilan buku tamu anda, silahkan pilih yang sesuai dengan keinginan anda. Jika sudah selesai klik Save Setting.
 4. Untuk mendapatkan kod HTML dari shoutbox anda, silahkan klik Use ShoutboxQuick Start yang berada di bawah menu
 5. Klik tulisan Place Shoutbox on web page. Isi lebar dan tinggi shoutbox yang di inginkan
 6. Copy seluruh kod HTML yang ada pada text area yang berada di bawah tulisan Generated Codes, lalu simpan di program Notepad anda
 7. Klik Log out yang berada di atas layar anda untuk keluar dari halaman shoutmix anda. Silahkan close situs tersebut.
 8. Selesai
Untuk menempatkan kod HTML shoutbox tadi pada blog anda, silahkan ikuti langkah-langkah berikut ini.
Untuk blogger dengan template klasik
:
 • Log in terlebih dahulu ke blogger.com dengan id anda
 • Klik menu Template
 • Klik Edit HTML
 • Paste kod HTML shoutbox anda yang telah di copy pada notepad tadi di tempat yang anda inginkan
 • Untuk jelasnya saya ambil contoh dengan shoubox milik saya, untuk menempatkannya tinggal klik Edit pada browser lalu pilih Find (on this page).. trus tuliskan kata buku tamu lalu klik find, maka kita akan langsung di bawa ke tulisan tersebut. Jika sudah jumpai tulisan tadi silahkan paste kod HTML shoutbox nya.
 • Klik butang Preview untuk melihat perubahan yang kita buat.
 • Jika sudah sesuai dengan perubahan tadi, klik Save Template Changes
 • Selesai
Sedikit clue, agar shoutbox anda sesuai dengan ukuran lebar sidebar , anda bisa merubah ukuran lebar ataupun tinggi dari shoutbox , caranya anda tinggal merubah angka Width (untuk lebar) dan Height (untuk tinggi) dari dalam kode HTML shoutbox tersebut.
Untuk Blogger baru :
 • Silahkan Login dengan id anda
 • Klik menu Layout
 • Klik Page Element
 • Klik Add a Page Element
 • Klik butang Add to Blog yang berada di bawah tulisan HTML/JavaScript
 • Tuliskan judul shoutbox anda pada form title. Contoh : Buku tamu ku, atau my guestbook atau apa saja yang anda suka
 • Copy paste kod HTML shoutbox anda di dalam form Content
 • Klik butang Save Changes
 • Drag & Drop element yang telah anda buat tadi di tempat yang di sukai
 • Tekan butang Save
 • Selesai
Selamat mencuba !
Sebagai tambahan, guestbook yang sering dipakai para blogger lainnya :
Untuk langkah-langkahnya hampir sama dengan langkah diatas.
Pasang Statistik atau Tracker
 1. Silahkan klik di sini untuk menuju menuju situs http://www.sitemeter.com
 2. klik tulisan Sign Up untuk melakukan pendaftaran
 3. klik butang bertuliskan Next
 4. Klik butang Next lagi
 5. Isi semua tabel yang ada lalu klik butang Next lagi
 6. Isi lagi tabel yang ada, lalu klik butang Next lagi
 7. klik butang Next lagi
 8. klik butang Next lagi,lagi & lagi........
 9. Setelah ada keterangan proses sign up selesai, anda harus buka email yg telah dihantar
 10. Buka email yang datang dari sitemeter.com, di dalamnya ada username dan password anda untuk login ke sitemeter.com
 11. Silahkan login dengan id anda
 12. Bila sudah login, Klik menu Manager
 13. Klik Menu Meter Style untuk memilih gaya dari site meter anda
 14. Pilih style yang anda sukai, kemudian klik butang Select
 15. Klik menu HTML Code
 16. Klik tulisan Adding site Meter to a Blogger.com Site
 17. copy semua kod HTML yang di berikan lalu paste pada Notepad
 18. Klik menu Logout untuk keluar dari situs tersebut
 19. Selesai, tinggal memasukan kod yang kita dapat ke dalam blog kita
Sekarang tugas kita adalah memasukan kod yang sudah kita dapat ke dalam blog, ikuti langkah- langkah berikut :
khusus blog dengan template klasik :
 1. Sign in di blogger dengan id anda
 2. Klik menu TEMPLATE
 3. Klik Edit HTML
 4. Klik Edit (yang ada pada bar menu browser anda)
 5. Klik Find (on this page)… –> untuk mempercepat pencarian
 6. Tuliskan kata dimana anda ingin tempatkan, contoh di blog saya adalah blogger (karena dekat dengan tombol blogger) klik Find
 7. Copy & paste kod yang telah di simpan di notepad tadi, lalu klik butang Preview untuk melihat perubahan yang terjadi
 8. Jika sudah sesuai dengan perubahan tadi, Klik Save Template Changes. Selesai
Sedikit tambahan, bila anda ingin site meter posisinya berada di tengah-tengah, tinggal tambah kod
…kode site meter…
Untuk blog dengan Template baru :
 1. Login di blogger dengan ID anda
 2. Klik menu Layout
 3. Klik Page Elements
 4. Klik Add a Page Element
 5. Klik ADD TO BLOG pada menu HTML/JavaScript
 6. Tulis Judul site meter anda pada pada isian di sebelah form Title (bila ingin ada keterangan. kalau tidak, ya kosongkan saja)
 7. Copy & paste kode Site meter pada kolom Content
 8. Klik butang Save Changes
 9. Klik Element yang baru anda buat tadi, tahan lalu pindahkan ke tempat yang anda inginkan ( di drag & drop)
 10. Klik butang PREVIEW untuk melihat perubahan yang baru di lakukan
 11. Bila sudah sesuai dengan perubahan tadi, klik butang SAVE
 12. Selesai
Demikian beberapa contoh dari hiasan blog saya yakin teman2 pasti  membuatnya dan menjadikan blog teman2 lebih indah apabila ada informasi yang kurang dari blog saya...
hehehe.....sekian terima kasih..


»» Readmore
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...